deprem anında şok görüntüler. Deprem anında gökyüzü aydınlandı. Görüntüler panik yarattı" data-url="https://www.medyatava.com/haber/hataydaki-deprem-aninda-sok-goruntuler-deprem-aninda-gokyuzu-aydinlandi-goruntuler-panik-yaratti_295340">Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma yol açarken, bölge 15 gündür artçı ve bağımsız depremlerle beşik gibi sallanıyor. Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı verilerine göre saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesinde 6.4 büyüklüğünde, 3 dakika sonra ise merkez üssü ise yine Hatay'ın Samandağ ilçesinde 5.8 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Sosyal medyada yayınlanan deprem anına ait videolarda gökyüzünde çeşitli ışıklar çıktığı görüldü. Söz konusu ışıklar Kahramanmaraş depremi dahil birçok depremde sık sık insanların karşısına çıkmıştı.

Öte yandan ışıkların ABD’nin HAARP sistemi tarafından kullanıldığı iddiası sosyal medyada çokça konuşulmuştu.

HAARP, bilinçli olarak deprem, tsunami, aşırı sıcaklık gibi durumlara yol açan tektonik saldırı için kullanılan bir sistem olduğu öne sürülmüş ve komplo teorilerine konu olmuştur. Ancak jeoloji uzmanları, depremde görülen ışıkları bilimsel olarak açıklayarak bu iddiaları çürütüyor.

Bununla birlikte deprem anında ortaya çıkan o ışıkların ne olduğu merak konusu oldu.

Depremi oluşturan enerji birikimi, kayaçları oluşturan bazı minerallerin elektriksel özelliklerinde değişime neden olur. Fayda hareketin başlamasıyla biriken enerji serbest kalır. Bir yandan sarsıntı meydana gelirken elektriksel değişim parlak ışımalara yol açar. Öte yandan söz konusu ışıklar depremlerin yalnızca yüzde 5’inde ortaya çıkıyor.

Kahramanmaraş, Elazığ ve Düzce depreminde de deprem ışıklarının oluştuğu görülmüştü.