Gazeteci Fatih Polat’ın sosyal medya hesabından anlık paylaştığı toplantıda, konuşmacılar şunları söyledi;
Eski CHP Milletvekili Binnaz Toprak: On kişi burada, on kişi orada olarak bir şey elde edemeyiz. Önemli olan birleşmemizdir.
Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen: Barışın olmadığı yerde demokrasi yaşayamaz. Laikliğin olmadığı yerde olmaz. Yere atılan, ayaklar altına alınan demokrasiyi ayağa kaldırmak için buradayız. Bugünkü duruma itirazı olanların yanyana gelmesine ihtiyaç var. DİB hareketi toplumsal değişime katkı için bir kaynak oluşturabilir.
Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen: Yüzde 10 barajından kurtulalım. Tutuklamalardan kurtulalım. Öymen’in konuşmasının ardından, Gülten Kaya Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın mesajını okudu.
Necmiye Alpay: Demokrasi İçin Birlik başlığı her şeyi anlatıyor. Emek verenlere sonsuz teşekkürler. Bütün kalbimizle yanınızdayız.
Aslı Erdoğan: Devletin hakikati kendi tekelinde tutma isteğine karşı çıktığımız için buradayız. Herkese selamlar, en içten sevgiler.

Anayasa Hukukçusu İbrahim Kaboğlu: OHAL koşullarında rejim değişikliği (başkanlık) oylanamaz. Medyaya eşit giriş hakkı, eşit söz hakkı olmadığı için bir iletişim grubu oluşturulmalı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Türkiye birden büyüktür dememiz ve bunu göstermemiz gerekiyor.
HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen: Bu toplantının isminde çözümü aramak zorundayız. Karşı ittifakı dağıtacak bir dil kurmalıyız. Biz parti olarak bu çabayı önemsiyoruz. Mutfağında olmak istiyoruz.
KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen: Faşizme karşı, örgütlü mücadelemiz, geleceğimiz için demokrasi mücadelemizi yürütüyoruz.
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu: Emeğin hakları olmadan demokrasi, demokrasi olmadan emeğin hakları olmaz. Demokrasiyi biz kuracağız.

Oyuncu Deniz Türkali: Bu toplantı çok uzun zamandan sonra bir ışık gibi doğdu içime. Umarım hayal kırıklığımız olmaz.

Dilek Dündar: (Can Dündar’ın selamını iletti) Sözün tükendiği yerlere geliyoruz. Hadi bir şey yapalım.
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: Halkın demokrasi ihtiyacına yanıt olmaya çalışan bu mücadelenin bir parçasıyız.

Rakel Dink: Adalet ve doğruluk yoksa kaos ve kargaşa vardır. Adaleti koruyacağız ve doğruluğu savunacağız.
OHAL SONRASI YOLA ÇIKILDI: FELAKETE SÜRÜKLENİYORUZ
Girişimin çağrı metninde, 15 Temmuz darbe girişimini izleyen OHAL dönemi ile hak ihlallerinin olağanüstü boyutlara ulaştığı belirtilerek “Demokrasiden yana herkesin eşit ve çoğulcu bir anlayışla katıldığı, hiçbir siyasi görüş ya da partinin şemsiyesi altında olmayan; yeni bir umut ve güç odağı yaratmak için yola çıktık” denildi.
İnisiyatifin yaptığı toplantının çağrı metni şöyle;
‘15 Temmuz Darbe Girişimi’ni izleyen OHAL dönemiyle hak ihlalleri olağanüstü boyutlara ulaşmış durumda. Her türlü muhalif sesin yok edilmeye çalışıldığı, hukuksuzluğun egemen olduğu bir ortamda başkanlık sistemi adı altında son demokratik kazanımlara da göz dikiliyor. Yoksullaşma, işsizlik, doğa ve kent kıyımı ülke kocaman bir hapishaneye dönüştürülerek örtülmeye çalışılıyor. Her gün yeni canlar alan savaşı yeğleyen, barıştan gün be gün uzaklaşan hükümet ülkeyi baskıyla yönetmenin yolunu bulduğunu düşünmekte. Ülkemiz Suriye’de sonu felaket olan bir maceraya sürükleniyor.
Gittikçe derinleşen bu karanlıktan çıkmak için çoğulcu ve katılımcı bir demokrasiye, demokrasiden yana bütün güçleri buluşturacak bir beraberliğe ihtiyacımız var.
Herkesin farklı kimliği ile eşit yurttaşlık haklarına sahip olduğu; insanca yaşama ve çalışma koşullarının güvence altına alındığı, devletin herkesin inancına, inançsızlığına, yaşam tarzına, siyasi düşüncesine karşı tarafsız ve saygılı olduğu, kadınlara ve cinsel kimlik ve yönelimlere şiddetin son bulduğu, tarihi ve doğal varlıkların, tüm canlıların yaşam alanlarının ve kentlerin korunduğu barış içinde, laik, demokratik bir ülke düşlüyor ve bu düşü gerçekleştirecek araçları yaratmayı hedefliyoruz…
Demokrasiden yana herkesin eşit ve çoğulcu bir anlayışla katıldığı, hiçbir siyasi görüş ya da partinin şemsiyesi altında olmayan; yeni bir umut ve güç odağı yaratmak için yola çıktık.
Demokrasi buluşmasında iki soruya yanıt arayacağız. Hangi asgari ilkeler etrafında çok farklı yapılar birlikte hareket edebilir ve Türkiye’nin her yöresinden katılacak farklı alanlarda çalışan bu yapıların buluşması sonucunda nasıl bir organ var edilmeli? Herkesi bu yeni demokrasi hareketinin parçası olmaya çağırıyoruz.”







