Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri toplantı öncesi Anıtkabir'i ziyaret etti. Başbakan Binali Yıldırım, Anıtkabir defterine yazdığı mesajda, "Demokrasiye ve milli iradeye sadakatle bağlı olarak ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz.Türkiye 15 Temmuz gecesi ikinci bir Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle çıkmıştır" dedi.
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. Yıldırım başkanlığındaki heyetin Anıtkabir'i ziyaretinin ardından şura üyeleri Çankaya Köşkü'ne geçti. Şura üyelerinin toplantı için hazırlanan salonda yerlerini almalarının ardından Yüksek Askeri Şuranın olağan toplantısı başladı. Böylece daha önce Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki "Çakmak Salonu"nda yapılan "çok gizli" nitelikli toplantı ilk defa karargah dışına taşınmış oldu.
Başbakan Binali Yıldırım'ın ilk kez başkanlık ettiği toplantıda, Fikri Işık da Milli Savunma Bakanı olarak ilk kez yer aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerindeki terfi ve atamanın ele alındığı şuranın en önemli gündemini ise Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi oluşturacak. Toplantıda FETÖ'nün TSK'da yapılanma çalışmaları da ele alınacak.
BİR GÜN SÜRECEK
Daha önceki yıllarda 3 gün süren şura çalışmaları Başbakan Yıldırım'ın açıklamasına göre bir günde tamamlanacak. Şura kapsamında alınan kararların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulmasının ardından kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. Öte yandan toplantı dolayısıyla Çankaya Köşkü çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bir polis helikopteri Çankaya Köşkü üzerinde uçarken köşk çevresinde özel harekat polislerine ait zırhlı araçlar bekledi.
EMİR SUBAYLARI YOK
Her YAŞ toplantısı öncesi gerçekleştirilen ziyarette bu kez dikkat çeken bir ayrıntı vardı. Bu yıl YAŞ üyesi komutanlarının emir subaylarının yer almadığı görüldü.
'İKİNCİ KURTULUŞ MÜCADELESİNDEN ZAFERLE ÇIKTIK'
Başbakan Binali Yıldırım, Anıtkabir özel defterine şu mesajı yazdı:
"Aziz Atatürk, Yüksek Askeri Şura üyeleri olarak huzurunuzdayız. Kurduğun TürkiyeCumhuriyeti'ni daima yüceltip, istiklal ruhuna sadık kalarak ülkemizi istikbale, emniyet ve güven içinde taşıma azmindeyiz. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de demokrasiye ve milli iradeye sadakatle bağlı olarak ülkemize hizmet etmeye devam edecektir. Türkiye 15 Temmuz gecesi ikinci bir kurtuluş mücadelesinden zaferle çıkmıştır. Milletimiz iradesini hiç bir vesayet odağına teslim etmeyeceğini göstermiş, ülkesine ve demokrasisine kahramanca sahip çıkmıştır. Milyonlarca insanımız gözünü kırpmadan şahadede koşarken milli mücadeledeki istiklal ruhunu koruduğunu bütün dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. Devletimize milletimize ve ülkemizin bölünmez bütünlüğünü kasteden bütün terör örgütlerini bertaraf edeceğimiz muhakkaktır.
2016 YAŞ çalışmalarının ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyoruz. Huzurunda bir kez daha ifade etmek isterim ki; bu millet kıyamete kadar dimdik ayakta kalacak, bu vatan dünya varoldukça bütünlüğünü koruyacak, bu bayrak kanımızın son damlasına kadar göklerde dalgalanacak. Bu ezanlar bu semalarımızda sonsuza kadar yankılacak. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Ruhun şadolsun."







